ZOMERTIJD

Het is merkbaar in de parochie: de zomervakantie is begonnen, het wordt rustig! Weken zonder dat er vergaderingen zijn, minder mensen die even komen aanwaaien in de pastorie ( waar de koffie om 10 uur altijd klaar staat, voor ieder die komt).

Het is een tijd om even wat gas terug te nemen, wat meer tijd te nemen om te genieten van het jaargetijde. Maar misschien ook wel tijd om eens wat andere dingen te doen dan anders: een goed boek pakken en dat lezen, een bezoekje brengen aan een oude tante of kennis die alleen zit.

Zomertijd vraagt ook om te genieten van alle moois in de natuur dat God ons gegeven heeft, of dat door de overheid is aangelegd zodat wij ervan kunnen genieten. Zo neem ik me altijd voor een keer onder die hoge bomen aan de Amstel te gaan zitten in een stoel met zo’n goed boek. Het is er nog niet van gekomen, maar het staat zeker op mijn ‘bucketlist’, zoals dat tegenwoordig wordt genoemd, wie weet al deze vakantietijd.

Veel mensen gaan in de vakantietijd als ze in vreemde plaatsen zijn, een openstaande kerk in om daar rond te kijken en een kaarsje aan te steken. Eigenlijk vreemd, dat we dan die behoefte hebben, terwijl we thuis de kerk maar heel af en toe betreden. Ook in onze kerk is veel te zien als je met andere ‘toeristische ‘ogen rondkijkt, wat tijdens een viering vaak niet gebeurt.

Loopt u maar eens naar voren en zie hoe in het zwarte marmer rond het altaar, dat honderden jaren oud, of misschien nog wel veel meer, op verschillende plekken versteende afdrukken van kleine bladeren en schelpjes te zien zijn. Hoe op de afbeeldingen van de Kruisweg van Ted Feelen, figuren staan die zich wegdrukken in de rand als Jezus voor de eerste keer valt, op zijn knieën. Zij steken geen hand uit om Hem te helpen. Als je verder kijkt in de reeks schilderijen komt bij de volgende val wel een helpende hand, dan valt, hij dieper. De derde val ligt Jezus helemaal op de grond. Steeds wordt wat gebeurt erger, tot Hij aan het kruis hangt. Maar ook hebben we als laatste het schilderij vol belofte: na het kruis komt Pasen, een schilderij vol licht en kleur. Ga ze eens rustig bekijken als de kerk open staat. Wie weet wat u nog ziet.

Een heel fijne zomer wens ik allen toe.

Pastor Annemiek Blonk