KERSTMIS 2017

Kerstmis is bijna hier. Wordt het dit jaar weer een groot feest ? Jazeker! Wij zullen allerlei lekkernijen overal gaan kopen en de bankrekeningen van onze winkelcentrums groter maken. Cadeaus hebben wij al met Sinter Klaas aan kinderen gegeven… maar het is nooit verkeerd om weer eens een cadeautje voor onszelf of voor onze dierbaren te gaan kopen. Zo gaan wij het feest voorbereiden.

Dan komen de grote dagen, de gasten bij het kerstdiner, misschien nog even de tijd om naar de Kerk te gaan en dan… Dan komt oud en nieuw, en het is weer feest, iedereen op zijn manier en volgens zijn eigen traditie – met vuurwerken misschien, of rustig thuis, enz. En dan?

Dan komt januari. Het feest is voorbij, en soms lezen wij in de krant dat voor velen de kerstvakanties helemaal niet gelukkig zijn geweest. Vaak is de kersttijd juist een moeilijke tijd voor mensen die aan depressie lijden. Juist in die tijd voelen zij zich eenzamer en nergens thuis. Tijdens de kerstdagen ligt immers alles stil, zelfs de winkels zijn voor een dag dicht (!). De alledaagse routine geeft ons soms de illusie dat ons leven vol is, maar dan zijn wij bij de kerstdagen verplicht om te stoppen en even stil te staan  bij ons leven . Soms valt het tegen. En dan?

Op de kerstnacht van 2017 jaar geleden, viel het ook voor enkele mensen tegen, zij moesten de hele nacht doorwerken, herders met hun kuddes. De armste mensen van het land, in het kou van een winternacht, ver van huis en alleen. Wat betekende die nacht tussen 24 en 25 december voor hen? Geen groot feest, geen lekkernijen aan tafel, geen luxe cadeaus. Zij hebben een licht gezien, de woorden van een engel gehoord, een wonderschone arme familie, een man en een vrouw, rondom een kind, in een stal. Een stralend licht, een grote liefde, een diepe troost. Het zinloos overnachten op het veld in een koude winternacht werd in de eerste zonsopgang van een nieuw hoop omgevormd: de Messias is geboren, de verwachte redder van Israël. Wij zijn niet meer verlaten, door God vergeten. God heeft zijn belofte volbracht, zie hier zijn Zoon! God is ons nabij, God is met ons.

Zou het niet mooi zijn als wij dit jaar ook op Kerstmis zo’n licht ervaren, het licht van de geboorte van Christus in ons leven?Waarvoor zouden wij dan anders feest moeten vieren? God is met ons, en met hem te zijn is het enige feest dat geen einde heeft!

Marco Cavagnaro