INTERVIEW MET DIRIGENTE GREETJE DE HAAN

INTERVIEW MET DIRIGENTE GREETJE DE HAAN

Even voorstellen: Greetje, geboren en opgegroeid in Friesland, woont in Mijdrecht. Ze heeft haar hele leven gestudeerd, 4 conservatorium opleidingen gedaan, waaronder cantrix, zangpedagoge, koordirigent en docent muziek.

Tijdens mijn eindexamenperiode zang is onze oudste zoon geboren. We hebben 2 zoons, de jongste is nu 16. En nu wil ik echt aan de slag met mijn opleidingen en ik heb het gevoel dat ik dat hier in de kerk kan, je moet veel kunnen om hier voor het koor te staan, zangtechniek, koordirectie en kennis van de liturgie.

Hoe ben je ertoe gekomen om bij ons dirigente te worden?

Ik werd vanuit verschillende hoeken gevraagd, o.a. door een zangleerling uit Nieuwveen en Mieke Kraan van de muziekschool. Ik ben hier naar een dienst gegaan en zag veel potentie in de groep. Ik ben in staat met mijn zangtechniek de ouder wordende stem te begeleiden, daarom durfde ik de uitdaging wel aan.

Heb je nog meer koren?

De afgelopen 10 jaar heb ik allerlei soorten koren gedirigeerd, een kinderkoor, jeugdkoor, mannenkoor en gemengde koren en in Haaren en Amsterdam een parochiekoor. En ook het Omroepkoor, dat is naast het Nederlandse Kamerkoor het beste koor van Nederland en het Aalsmeerse Davanti.

Als soliste zing ik sinds 10 jaar regelmatig in de Sisikerk te Boedapest. En tijdens Eucharistievieringen. Op 1 januari zing ik daar het Ave Maria van Mosonyi en de Krönungs Messe van Mozart.

Ik heb een zangschool in Mijdrecht, daar leid ik kinderen vanaf 7 jaar op voor Carré, het Eftelingtheater, Musicals etc, en leid iemand op voor de Herman Brood Academy.

Je betrekt de kerk bij het zingen?

Die functie heeft het koor, ik denk dat het fijn is om met z’n allen te zingen, dat iedereen daardoor deelneemt aan de liturgie en dan kan voelen wat het geloof met je doet.

Wat betekent de kerk voor jou?

Beleven en ervaren dat God er is en de heiligen en de engelen, dat vind ik mooi. En voor dat beleven en ervaren heb je meer mensen nodig.

Doe je naast je drukke leven ook nog vrijwilligerswerk?

Ik zit in de politiek bij ons in Mijdrecht, fractie ondersteuning.

Heb je nog hobby’s?

Mijn werk is mijn hobby en koken en reizen naar Boedapest waar we ook wonen. En ik hou van inrichten en stylen. En ik magnetiseer.

Nel de Boer vroeg in de vorige Stem of je zoon het wel leuk vindt in ons 50+ koor?

Hij komt van het Nationaal Jongenskoor en wil graag blijven zingen. Hij bouwt zijn stem zo goed op en vindt het fijn! Mijn man is niet altijd bij het koor want hij werkt in Boedapest als contrabassist, muziekaloog en theareticus.

Welke vrijwilliger wil je in de volgende Stem aan het woord laten?

Riet Burgers, hoe lang zing je al en hoe is dat begonnen?